Lidt om mousserende vin fra Frankrig
Nogle af de mest fascinerende vin, er de mousserende vin fra Frankrig. De findes i en stor variation, fælles for dem alle er den livlighed og friskhed de byder på. Der findes flere metoder til at producere mousserende vin fra Frankrig, og der er flere regler der skal være opfyldt for at få den korrekte klassificering som en mousserende vin fra Frankrig skal have.
Fremstillingsmetoden afgør hvordan boblerne opstår i vinen. Ved de billigste mousserende vine bliver der tilsat kulsyre, præcis som der gøres ved sodavand. Men når vi taler om kvalitets mousserende vin fra Frankrig, er der tale om en færdiggæret og tør vin, der tilsættes sukker og gær til en anden gæring. Anden gæringen skaber de bobler vi ser når vi skænker vinen i glasset. I nogle tilfælde foregår anden gæringen i en tank, en metode kaldes charmat opfundet og opkaldt efter franskmanden Eugene Charmat. Charmat metoden giver nogle gode forfriskende vine og hvis man bruger en god basisvin og ikke forhaster sig, kan vinen blive lige så god som en champagne som ellers er kendt som den fineste mousserende vin fra Frankrig.
Ved champagnen foregår anden gæringen på flasken. Vinen tappes på flaske, og herefter tilsættes sukker og gær. Årsagen til at denne metode ofte kaldes champagne metoden er at den har været brugt i champagne distriktet i flere hunderede år. Men den korrekte betegnelse er faktisk ”méthode Classique” for denne form for mousserende vin fra Frankrig, som også er den ypperste. En god champagne har en af mættet balance af forfriskende bobler hvor smagen af vinen stadig kan forføre dine smagsløg. Og der er mange forførende mousserende vine fra Frankrig, så det er blot at begive sig ud på en rejse, som jeg vil love ikke stopper ved den første, da det interessante i de mousserende vine jo er boblerne.