Hvilke typer af huse har vi i Danmark, og hvad karakteriserer dem?
Huse afspejler meget godt den tid, de er bygget i. Når vi kigger på en bygning, en ejendom eller en bolig, vil vi ofte have en god idé om, hvornår det er blevet bygget. Det skyldes, at stilen, konstruktionen og materialerne varierer, og at man hele tiden finder nye og innovative måder t gøre tingene på. Byggestilen afspejler også hvilke behov, der var på tidspunktet for opførelse. Det kommer også til udtryk i for eksempel rumopdelingen indvendig i boligen. Men hvad kendetegner et ældre hus og et moderne hus? Og hvilke forskellige stilarter og typer af huse kan vi karakterisere i Danmark? Vi fremhæver her et par stykker.
Byhuset
Byhuset blev særligt opført mellem 1800 og 1920. Det er altså en type af hus, der rækker relativt langt tilbage. Det var særligt i de større byer, og i de villakvarterer der opstod i forbindelse med byerne, hvor byhusene blev bygget. Det var særpræg som tårne, blomsterranker og store gemiser, husene blev udsmykket med. I dag er byhuse blevet meget eksklusivt – hvert fald i de store byer. Ikke fordi byggeriet nødvendigvis er blevet moderniseret eller gjort i stand, men fordi at priserne er steget voldsomt. Derfor kan det godt blive set som en luksus at have et hus inde i byen.
Murermestervila
Murermestevillaen er måske en af de mest klassiske byggerier, vi har i Danmark. Det er et enkelt byggeri, som de fleste anser som meget stilrent. De fleste af de murermestervillaer, vi ser, har røde sten og røde tegl og er i flere etager. Enten med 1. sal eller kælder, eller begge dele. Denne type hus blev opført omkring 1915-1930. I dag holder byggestilen stadig, da det er svært at sige, at en murermestervilla er grim. Den har ikke nogle vilde og voldsomme karakteristika, som kan skille vandene.
Moderne typehuse
I dag er det ikke som sådan ét decideret byggeri, vi ser. Men meget af det, der bliver bygget, er typehuse, som så kan variere lidt i form og konstruktion. Nogle af de populære typehuse, der bygges i dag, er vinkelhuse og længehuse. Hvis du ser et billede af disse byggerier, vil du næsten helt sikkert få associationer til et moderne villakvarter. Typehuse er en populær måde at bygge på i dag, da det kan gøres relativt hurtigt og billigt. Det kan det, da der netop ligger en skabelon på, hvordan huset skal bygges, og fordi bygherrerne har prøvet det før. Det modsatte gælder som regel for et arkitekttegnet hus.
I dag er der også et stort fokus på energi. Nye boliger bygges, så de er utroligt isolerede. Og ved boligkøb er det også især energimærket, der betyder noget for vurderingen.
Hvad kigger du selv efter, når du vurderer bolig? Har du en yndlingstype? Når man vælger huse, er det værd at tænke på boligens alder. Dansk Boligforsikring – som udbyder ejerskifteforsikringer – får mange spørgsmål om, hvorvidt man skal have ejerskifteforsikring til nye huse. Og med mindre det er et projektsalg, hvor der er tale om nybyggelse, så kan man godt tegne en ejerskifteforsikring. Men det er selvfølgelig værd at overveje, at et ældre hus potentielt vil have større risiko for at indeholde skjulte skader.