Fransk rødvin, vindistrikter, druesorter og vinsmagning
Den ubestridte konge
Frankrig har igennem historien været – og er stadig den dag i dag – verdens ukronede konge, når det kommer til vinproduktion. Hvorfor det også ofte er druesorterne og metoderne herfra, der efterlignes i produktionen af vin i de fleste nyere vinlande. At Frankrig også i dag er med til at sætte standarden inden for vinproduktion, er helt naturligt, da vinlandet har været den dominerende inden for produktion af vin i over 2500 år. De mange års erfaring har også været fundamentet for det franske AOC-system (Appellation D’Origine Contrôlée), som blev til i 1935, og dermed gjorde franskmændene til pionerer inden for lovgivning af vinproduktion. Loven tilgodeser forbrugerne, og sikrer dem, at visse betingelser er opfyldt.
Der stilles blandt andet krav til brug druesorter, udbytte og lagringen af vinen. Derudover er loven også med til at sikre, at den enkelte vin afspejler dens terroir, som er et fransk udtryk for vinens geografiske oprindelse. Her ses der blandt andet på jordtypen, sten i jordbunden, placering i forhold til solen, det generelle klima og meget andet.
Fransk rødvin – vindistrikter og druesorter
Rødvin er uden tvivl den mest populære samt producerede vin i Frankrig. Og ifølge den seneste måling foretaget i 2007, var 8 ud af de 10 mest udbredte druesorter røde. Heriblandt druesorterne Merlot, Grenache, Syrah, Carignan, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Gamay og Pinot Noir.
Grundet rødvinens popularitet er der naturligvis også en lang række af vindistrikter, der producerer vinen. Og flere af dem er særdeles kendte over hele verden. Nogle af disse vindistrikter tæller distrikter som Bordeaux, Rhône, Loire, Provence, Beaujolais og flere andre.
Da der ifølge den franske vinlovgivning kun må benyttes bestemte druer i et givent område, ses de enkelte druesorter kun i bestemte dele af Frankrig, hvorfor disse er tæt knyttede til de enkelte områder. Dette er en del af forklaringen på, hvorfor du ikke altid kan se på flasken, hvordan vinens druesammensætning ser ud.
Vinsmagning i Frankrig
At tage på en rejse til det franske land og besøge landets forskellige vindistrikter kan bestemt anbefales. De fleste vinproducenter i Frankrig byder gæstfrit og gratis indenfor til vinsmagning af producentens egne vine. Vinsmagningen foregår på forskellig vis fra producent til producent. Nogle steder foregår smagningen i kælderen på vinejendommen, og andre steder foregår den i en forretning byen, der er tilknyttet producenten. Producenten ønsker naturligvis, at de besøgende køber noget vin efter vinsmagningen. Du skal dog ikke føle dig forpligtet til dette, hvis du ikke bryder dig om vinene. Det er dog god skik, at tilbyde at betale for smagningen, når nu de har ulejliget sig og gæstfrit har taget imod dig. I de fleste tilfælde afvises dette dog med et smil.