Få styr på arbejdsret og ansættelseskontrakter
Før et nyt ansættelsesforhold starter, er det vigtigt at både arbejdstager og arbejdsgiver er bekendt med den gældende lov og arbejdsret. Man skal kende loven, ikke kun hvis en konflikt opstår, men også allerede når man indgår ansættelseskontrakten. Dette gælder også selvom man er ansat under funktionærloven. Hvis den til hver en tid gældende arbejdsret ikke overholdes, kan det få konsekvenser for begge parter i ansættelsesforholdet.
Lad dine kommende medarbejdere søge advokatbistand
Står du over for at skulle skrive under på en ansættelseskontrakt med en ny medarbejder, skal du være klar over, at mange lønmodtagere lader en advokat med speciale i arbejdsret tjekke deres kontrakter igennem, hvilket du som arbejdsgiver kun bør bifalde og opfordre til. Du har jo – selvfølgelige – dit på det rene.
Hvad end din nye medarbejder er ansat efter funktionærlovens regler eller ej, er der en række ting, der skal være soleklart og fremgå af ansættelseskontrakten. Det være sig for eksempel arbejdstid, løn, titel, ferie- og opsigelsesforhold med mere.
Kontrakten er et udspil
Det er vigtigt, at begge parter er klar over, at en ansættelseskontrakt ofte kan ses som et udspil, hellere end en bestemt lov, der er skrevet i sten. Præcis derfor er det en god idé, at arbejdstagere får deres kontrakter tjekket igennem af en advokat, der er specialiseret i arbejdsret. Sådan kan vilkårene i ansættelseskontrakten falder helt på plads.
På arbejdstager side kan man som typisk søge råd om arbejdsret og ansættelseskontrakt inden for områder som: Ansættelseskontrakt, opsigelse/bortvisning, offentlig arbejdsret, kundeklausuler, konkurrenceklausuler og meget, meget mere.
Tjek på kontrakten før konflikten
Alt for mange tror desværre, at arbejdsret og ansættelseskontrakter kun er noget, som man bør være opmærksom på, når man pludselig står med en konflikt, som man ikke selv kan løse. Dette er dog langt fra tilfældet. Alle forhold i en ansættelseskontrakt er nemlig omfattet af lovgivningen omkring ansættelse og forhold for personalet. Det er for eksempel vigtigt, hvornår og hvordan dine medarbejdere må afvikle ferie, hvordan reglerne omkring opsigelse er skruet sammen, og om lønnen er passende i forhold til tiden og den ansattes erfaring. I udgangspunktet bør ansættelseskontrakter faktisk ændres, når lovgivningen på arbejdsretsområdet gør det.
Arbejdsret er rent juridisk et meget omfattende område, der konstant er under udvikling. Derfor kan det være en idé at få en advokat til at bistå dig som virksomhedsleder, så du er sikker på, at du og din virksomhed ikke er på kant med loven.