Hvilke stadier går du igennem i et boligkøb? Dansk Boligforsikring guider

Såfremt du er kommende boligejer, eller måske kan huske tilbage på dengang, hvor den første bolig skulle købes, har du formegentlig også oplevet en masse forvirring og spørgsmål. Der er tale om en stor beslutning, som kommer til at præge resten af livet, og så er der en masse juridiske spørgsmål at forholde sig til, som man aldrig har skulle gøre tidligere. For mange virker det som et stort og uoverskueligt trin, men samtidigt noget man glæder sig utroligt meget til. Køb af bolig er en stor milepæl i de flestes liv, og noget der er forbundet med spænding og glæde. Men derfor kan man godt få brug for hjælp til de praktiske ting, som man ikke er bekendt med. Dansk Boligforsikring giver dig her et par gode råd med på vejen.

Den indledende boligjagt

Den første del af boligjagten kan være virkelig spændende. I begynder så småt at snævre jer ind på, hvad I egentlig vil have; hvordan boligen skal se ud, hvordan den skal være indrettet, hvor beliggenheden skal være og så videre. Mens nogen bliver klogere, bliver andre måske mere forvirrede. Det kan komme af, at man er bange for at tage et forkert valg, hvorfor man bliver mere og mere kræsen. Én af de ting, der er rigtig vigtig i denne indledende fase, er, at man hurtigt får aftalt et møde i banken. Økonomi er selvsagt en vigtig del af at skulle købe bolig, og det er hensigtsmæssigt, at man hurtigt får et overblik over, hvad I kan låne for. For det første giver et økonomisk overblik jer viden om, hvad der er realistisk. Det hjælper ikke noget at forelske sig i et drømmehus, hvis det ligger langt over budget. Hos Dansk Boligforsikring erfarer man – ud fra tidligere kunder – hvordan det at kigge på boliger, der er langt over ens budget, kan skabe høje forventninger og gøre den kommende boligjagt sværere. Derudover kan et besøg i banken give jer mulighed for at få et lånebevis. Så er I hurtigere klar til at slå til, hvis den perfekte bolig dukker op i søgningen.

Hvad skal du være obs på, inden der takkes ja til en bolig?

Inden I for alvor takker ja og skriver under på en købsaftale, er der et par punkter, I skal være obs på. I selve salgsopstillingen, eller i boligannoncen, skal I tjekke, hvad ejerudgiften er, og hvad størrelsen på boligen er. Sidstnævnte lyder måske meget banalt, men der er forskellige måder at definere størrelse på, og det er ikke altid den samme betegnelse, der anvendes. Både BBR-areal (eller bruttoareal), tinglyst areal og netto-areal anvendes i forskellige sammenhænge, så vær helt sikker på, om I rent faktisk også får de kvadratmeter, som der er givet udtryk for. Ejerudgiften har stor indflydelse på, hvor dyrt/billigt boligen bliver at sidde i. Lad jer derfor ikke “snyde”, hvis boligen virker billig. Hvis ejerudgiften er meget høj, vil det måske blive dyrere, sammenlignet med hvis I finder en dyrere bolig med en lavere ejerudgift. Dansk Boligforsikring vil altid anbefale, at du sætter dig godt ind i disse ting, før der underskrives.

Derudover kommer også tilstandsrapporten som en meget vigtig faktor. Den giver et overordnet indblik i, hvilken stand boligen er i. Derfor kan informationen heri også være afgørende for, hvor meget I vil byde for en bolig, og om der er nogle skader, der simpelthen er for uoverskuelige. I tilstandsrapporten kan du støde på følgende klassificeringer:

  • K3: kritiske skader
  • K2: alvorlige skader
  • K1: mindre alvorlige skader
  • K0: kosmetiske skader
  • IB: ingen bemærkninger
  • UN: bør undersøges nærmere

Som køber bør du altid tjekke tilstandsrapporten meget grundigt igennem ligeledes med den vedhæftede hustypebeskrivelse. Det er blandt andet også forholdene i tilstandsrapporten, der afgør, hvad prisen på en ejerskifteforsikring bliver.

You may also like...